Blog
Gutenberg wordpress 5
Geschreven door: Rico Otto op 11 november 2018

WordPress 5, wat gaat er veranderen?

Je hebt de notificatie misschien al gezien in het beheer gedeelte van WordPress. WordPress 5 komt er aan! Deze nieuwe versie komt eind november uit. En is gefocust op 2 nieuwigheidjes, een ervan heb je misschien al gespot of zelfs gebruikt. We hebben het hier natuurlijk over Gutenberg, de nieuwe WordPress teksteditor. Omdat WordPress met een versie wordt opgehoogd betekend het echter ook dat er een nieuw thema komt; Twenty Nineteen.

Meer 2lemon

Een nieuwe editor; Gutenberg

Wanneer je de back-end van WordPress opent wordt je er meteen mee geconfronteerd; er komt een nieuwe editor aan.

Gutenberg wrodpress editor

Wat gaat er dan veranderen met deze nieuwe editor? Het invoegen van tekst, afbeelding en video’s wordt veel visueler. Waar de oude editor een beetje ouderwets begon te worden. Doet de Gutenberg editor het op een nét wat andere manier. Je kan Gutenberg het beste vergelijken met pagebuilders zoals Divi, Elementor en WP Bakery. De nieuwe editor maakt de werkwijze voor het aanmaken en beheren van je content net wat anders. Er wordt meer met blokken gewerkt in plaats van dat er maar één content vlak is waar je je content in kwijt kan. Nu doen we dit momenteel uitbreiden met de plugin Advanced Custom Fields (ACF). Maar in theorie zou Gutenberg op eenzelfde manier kunnen gaan werken. Het is voor Gutenberg namelijk mogelijk om zelf gedefinieerde blokken aan te maken. Dit is echter niet zo makkelijk als het lijkt. Je maakt als het ware een plugin voor de Gutenberg editor. Organic Themes heeft hier al mee gestoeid en er ook een artikel aan gewijd. Deze kan je hier teruglezen als je interesse hebt.

In deze uitgebreide video hieronder demonstratie van de nieuwe editor en de mogelijkheden die deze biedt:

Een nieuw WordPress thema

Het standaard thema wat bij WordPress hoort, waarvan elk jaar een nieuwe versie uitkomt, wordt standaard. Deze keer wordt het geheel in lijn met de voorgaande jaren: Twenty Nineteen. Een nieuw thema voor het nieuwe jaar. Uiteraard zal dit thema volop gebruik maken van Gutenberg. Hieronder een screenshot van het nieuwe thema:

Wordpress twenty nineteen design

Nieuwsgierig? Op dit artikel van WordPress zelf kan je meer zien over dit nieuwe thema inclusief een screenshot over hoe Gutenberg werkt.

WordPress 5.0, wanneer?

De geplande release datum van deze nieuwe versie is, of beter gezegd was, 19 november. Het ontwikkel team heeft echter anders besloten omdat de beta versie nog niet stabiel genoeg was. Als een stuk software, waarvan ruim 30% van alle websites gebruikt gemaakt niet stabiel genoeg is. Dan is het inderdaad slimmer om dit probleem te tackelen. Zeker omdat met name het wijzigen van de editor niet zo 1,2,3 is gedaan. Wanneer de nieuwe versie daadwerkelijk wordt gelanceerd verwachten we ook problemen met andere plugins of thema’s met de nieuwe editor. Ons advies: niet meteen updaten. Het is verstandiger om eerst een kopie te maken van je website en deze te laten updaten. Zo weet je ook zeker dat er niks verkeerd kan gaan!

De nieuwe release datum staat gepland voor 27 november. Nét na de beruchte Black Friday aanbiedingen dus. Dat brengt me op nog een klein stukje reclame. Elegant Themes heeft op het moment een hele mooie actie. Je maakt kans op een iMac Pro, waar je met relatief weinig moeite voor kan mee dingen. Check deze link voor de actie pagina. Ik zou er wel een op mijn bureau hebben willen staan, je mag hopen toch 😉

Nieuwsgierig geraakt?

Er valt zo veel te vertellen over de digitale wereld en de mogelijkheden. We nemen je graag mee onder het genot van een kopje koffie. Dit kan zowel bij ons kantoor in Heerlen, op locatie of ergens middenin. Je kan ons altijd bereiken via de e-mail of telefonisch. Je kan ook gebruik van onze chatbot. We komen hoe dan ook zo snel mogelijk bij je terug.

Of liever direct contact opnemen?

info@2lemon.nl
0639438949 (Rico Otto)

Plan een strategiesessie

Benieuwd wat we voor je onderneming kunnen betekenen? Vul het onderstaande formulier in. Dan namen wij contact met je op.